Aan het laden...

Ellen Nauwynck

Ellen Nauwynck - hedendaagse kunst

Omschrijving

Ellen Nauwynck is graficus en beeldend kunstenaar. Zes jaar geleden brak de dam in haar hoofd en werd ze overspoeld door pijnlijke herinneringen die ze tot dan toe zorgvuldig had afgeschermd. Ellen getuigt openlijk over de verschillende psychoses die ze sindsdien doorstaan heeft. Toch zou het te gemakkelijk zijn om haar kunst te begrijpen als succesvolle inspanningen om de chaos te bestrijden. Want veel meer dan gesublimeerde angst of onthechting toont haar werk een bijzondere artistieke gevoeligheid en een sterk geloof in de mogelijkheid om zichzelf en de wereld beter te maken.

Het oeuvre van Ellen onderscheidt zich binnen de niet-reguliere kunst door haar buitengewone keuze van onderwerpen. Ze verbeeldt niet – zoals je zou verwachten van kunst die ontstaat in het oog van een psychose – een wereld zonder bodem. Ze vertrekt integendeel van het enige waar ze, te midden van een zich terugtrekkende werkelijkheid, absoluut zeker van kan zijn, namelijk het bestaan van haar eigen gedachten en gevoelens. Ze aanvaardt ze zonder onderscheid en ordent ze als kleuren: van licht naar donker, met een lage tot hoge verzadiging. Dezelfde zorgvuldigheid legt ze aan de dag bij de keuze van haar beeldende middelen: schroeven, nagels, parels, draden, punten en emoticons, … Samen verbeelden ze een gestructureerd universum met de eigen geest als spiegellijn.

Want hoe speels, intuïtief en licht sommige van haar werken er ook mogen uitzien, er ligt steeds een uitgesproken visie op de werkelijkheid aan ten grondslag: zoals het universum geordend is, zo weerspiegelt het zich in onze geest – met een almaar verder uitdeinend bewustzijn dat de stemming van onze omgeving kleurt. Zelf wil Ellen een positieve invloed uitoefenen door geestesziekte bespreekbaar te maken en te wijzen op de veerkracht van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

 

Contacteer deze Jonge Maker

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies om jouw voorkeuren op te slaan en om het aantal bezoekers in kaart te brengen. Alle info over ons disclaimer-, privacy- en GDPR-beleid kan je hier terugvinden.